Întrebarea ”cine plătește în continuare ratele bancare în cazul unui divorț?”, ne-a fost adresată adesea în ultima perioadă, de aceea ne-am gândit să aducem puțină lumină asupra acestei probleme.
Majoritatea cuplurilor accesează împreună credite ipotecare. Uneori planurile se schimbă pe parcurs și cei doi decid ca drumurile lor să se despartă.
Ce facem acum cu creditul? se întreabă adesea cei doi😳
𝗕𝗡𝗥 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲: În cazul în care soţii sunt codebitori într-un credit garantat cu ipotecă, se poate ieşi din credit doar dacă soţul care doreşte să rămână cu creditul este solvabil potrivit regulamentului BNR.
Conform Regulamentului BNR, este necesar a se întocmi o analiză financiară bazată exclusiv pe veniturile soţului care doreşte să preia întregul credit, în cazul în care se va elimina celălalt soţ din contractul de credit, ca urmare a desfacerii căsătoriei şi a partajării bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.
După divorţ, există trei variante posibile:
a) foştii soţi rămân ambii în credit, întrucât cel care voia să preia singur creditul nu e eligibil în faţa băncii;
b) creditul e preluat de unul dintre soţi dacă acesta are venituri suficiente;
c) soţul rămas nu poate suporta singur rata, dar poate aduce un codebitor în locul fostului soţ. În cele mai multe cazuri când soţii nu au puterea financiară de a duce singuri creditul și nici nu găsesc codebitori, se ajunge la vânzarea imobilului pentru stingerea datoriei la bancă.
Avem experiență dovedită în :
✅Consultanță în accesarea finanțărilor și structurarea optimă a tranzacțiilor
✅Suport în negocierile purtate cu băncile partenere
✅Obținerea finanțării solicitate
✅Suport în restructurarea și optimizarea finanțărilor existente
Suntem aici pentru tine !